Waarom een goede accountant voordelig kan zijn

De meeste mensen zijn in de veronderstelling dat een accountant alleen maar iemand is die bij het jaarlijkse cijferwerk of de jaarlijkse administratie om de hoek komt kijken. Maar eigenlijk is dat helemaal niet waar. De meeste mensen weten niet dat een accountant meer voor ze zou kunnen betekenen dan alleen maar samen kijken naar de cijfers van het afgelopen jaar. Daarom kan het hebben van een accountant op meerdere vlakken voordelig zijn. Lees meer over hoe voordelig een accountant kan zijn op deze pagina.

Wat kan een accountant allemaal voor jou betekenen?

Als jij als ondernemer een accountant in gaat huren kun je een aantal dingen van hem of haar verwachten. Een accountant kan je bijvoorbeeld van adviezen voorzien over de volgende zaken:

 • ·        Optimaliseren, automatiseren en digitaliseren van de administratie van je bedrijf

  ·        Het doen van een financiering aanvraag bij een bak of geldverstrekker

  ·        Het maken van een SWOT of risico analyse

  ·        Het maken van beslissingen over aankopen en investeringen

  ·        Verduurzamen van je bedrijf

  ·        Het doen van een bedrijfsoverdracht of bedrijfsopvolging

  ·        Het herstructureren van het bedrijf en de bedrijfsvoering

  ·        Vraagstukken op fiscaal gebied

Eigenlijk is een accountant iemand die je als sparringpartner zou kunnen gebruiken. Een soort klankbord die met een andere en frisse blik naar jouw bedrijf zal kijken. Hier kunnen jullie dan samen het gesprek over voeren. Door het gesprek aan te gaan zou je tot nieuwe inzichten komen.

Het opstellen van de tussentijdse balans

Natuurlijk kun je een accountant ook inhuren om de tussentijdse balans van je bedrijf op te maken als het gaat om de financiën. Deze gegevens heb je nodig voor de jaarrekening en het opmaken van de balans.

Natuurlijk heb je als ondernemer niet alleen maar de behoefte een jaarlijks contactmoment te blijven. Je kunt ook afspreken dat je periodiek even samen komt om alles door te spreken. Op die manier hou je vinger aan de pols en ben je altijd op de hoogte van hoe je er voor staat met je bedrijf.

Aan de hand van de cijfers kun je ook een plan maken om actie te ondernemen als er dingen niet helemaal gaan zoals je zou kunnen verwachten. Een accountant zou je daarbij kunnen helpen om je op een ander spoor te zetten en weer een andere draai aan dingen te kunnen geven. Je kan dan op tijd inspelen op de dingen die er spelen.