Koninklijke Nederlandsche Grofsmederij te Leiden specimen, 13 april 1942, recepis, f 1000,00

Kerngegevens

Jaar 1942
Soort aandeel
Categorie Metaal
Coupure st 1
Stuknummer  

kon-ned-grofsmederij-leiden-recepis-1942-001

De N.V. Koninklijke Nederlandsche Grofsmederij was een bedrijf in Leiden dat bestaan heeft van 1836-1978. Er bestonden twee vestigingen: één aan de Zuidsingel nabij de binnenstad, en een kettingfabriek annex gieterij in De Waard.

De Grofsmederij is opgericht door William Archibald Bake, die onder meer nog aan Napoleons veldtocht tegen Rusland heeft meegedaan.

In 1836 werd er reeds een stoommachine aangeschaft van 47 pk (35 kW). Uit welijzerschrot werden billets vervaardigd, die gewalst werden tot ronde, vierkante en platte staven en hoekijzers. Hiervan werden smeedstukken vervaardigd voor de scheepsbouw, die omstreeks deze tijd slechts houten schepen omvatte. Metalen onderdelen daarvan waren ankerss,kettingen,  roerkoningen en dergelijke. De hechten bouw en het deugdzaam ankertuig werden door de Marine-autoriteiten ten zeerste geroemd. Ook de spoorstaven, benodigd voor de aanleg van de in 1839 geopende lijn van Amsterdam naar Haarlem, in opdracht van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij, werden in dit bedrijf gesmeed.

In de jaren ’70 van de 19e eeuw kwam het Siemens-Martinstaal in gebruik, waardoor het welijzerbedrijf kon worden stilgelegd. Later ging het bedrijf ook andere producten vervaardigen zoals putdeksels, rukassen,molenassen, vuurtorens en coquilles (vormen voor het gieten van staal), baggeremmers, davits, sluisdeuren, roltrommelvuilniswagens, drijfstangen, stoomketels en hogedrukvaten, en inrichtingen voor gasfabrieken, steenkoolmijnen en hoogovenbedrijven.

In de hoogtijdagen van het bedrijf werkten er 700 mensen. In 1951 bestond het bedrijf uit een kettingfabriek, een gieterij met een capaciteit van 4 kton per jaar, een smederij, een constructiewerkplaats en een afdeling voor machinale bewerking.

Het bedrijf werd gesloopt en op het schiereiland aan de Zuidsingel werd in 1979 het Ankerpark aangelegd, waarvan de naam nog herinnert aan het product waarmee de Koninklijke Grofsmederij een eeuw voordien de lof van de marine oogstte.

Tags:

Reacties - 1 reactie

  1. Ik heb nog gewerkt eerst als machinebankwerker met voorman V.d.Linden en later als elektricien bij mijn baas Dijkstra. Mijn collega’s waren Staffleu, Bouwmeester, Jan de Cler, Jongbloed en Cees? en Aat Rombout. De bedrijfsleider van de constructiehal en draaierij was Van Leeuwen. Draaier Teun de Vos. De perserij was Thijs Colpa. Het was in de jaren 50/60. Er was een acrobatenclub de Konegrobois onder leiding van Thijs Colpa. Ik heb daar goede herinneringen aan. Vooral aan mevrouw Hemmes de maatschappelijk werkster.

    Comment by Jer van Leeuwen - 2 november 2014 om 16:27

Geef een reactie