Koninklijke Nederlandsche Grofsmederij, 1 oktrober 1969, aandeel, st 5

Kerngegevens

Jaar 1969
Soort aandeel
Categorie Metaal
Coupure st 5
Stuknummer 1450 

kon-nederlandsche-grofsmederij-aand-st-5-19691

De N.V. Koninklijke Nederlandsche Grofsmederij was een bedrijf in Leiden dat bestaan heeft van 1836-1978. Er bestonden twee vestigingen: één aan de Zuidsingel nabij de binnenstad, en een kettingfabriek annex gieterij in De Waard.

De Grofsmederij is opgericht door William Archibald Bake, die onder meer nog aan Napoleons veldtocht tegen Rusland heeft meegedaan.

In 1836 werd er reeds een stoommachine aangeschaft van 47 pk (35 kW). Uit welijzerschrot werden billets vervaardigd, die gewalst werden tot ronde, vierkante en platte staven en hoekijzers. Hiervan werden smeedstukken vervaardigd voor de scheepsbouw, die omstreeks deze tijd slechts houten schepen omvatte. Metalen onderdelen daarvan waren ankerss,kettingen,  roerkoningen en dergelijke. De hechten bouw en het deugdzaam ankertuig werden door de Marine-autoriteiten ten zeerste geroemd. Ook de spoorstaven, benodigd voor de aanleg van de in 1839 geopende lijn van Amsterdam naar Haarlem, in opdracht van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij, werden in dit bedrijf gesmeed.

In de jaren ’70 van de 19e eeuw kwam het Siemens-Martinstaal in gebruik, waardoor het welijzerbedrijf kon worden stilgelegd. Later ging het bedrijf ook andere producten vervaardigen zoals putdeksels, rukassen,molenassen, vuurtorens en coquilles (vormen voor het gieten van staal), baggeremmers, davits, sluisdeuren, roltrommelvuilniswagens, drijfstangen, stoomketels en hogedrukvaten, en inrichtingen voor gasfabrieken, steenkoolmijnen en hoogovenbedrijven.

In de hoogtijdagen van het bedrijf werkten er 700 mensen. In 1951 bestond het bedrijf uit een kettingfabriek, een gieterij met een capaciteit van 4 kton per jaar, een smederij, een constructiewerkplaats en een afdeling voor machinale bewerking.

Het bedrijf werd gesloopt en op het schiereiland aan de Zuidsingel werd in 1979 het Ankerpark aangelegd, waarvan de naam nog herinnert aan het product waarmee de Koninklijke Grofsmederij een eeuw voordien de lof van de marine oogstte.

Tags:

Reacties - Geen reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie