Leidsche Wolspinnerij Neveda, 1 november 1972, aandelen, st 10

Kerngegevens

Jaar 1972
Soort aandeel
Categorie Textiel
Coupure st 10
Stuknummer 000933

leidsche-wolspinnerij-neveda-aand-st-10

De Leidsche Wolspinnerij N.V. was een bedrijf te Leiden dat bestaan heeft van 1934-1981, waarna het naar Veenendaal is verhuisd en inmiddels failliet is gegaan.

Het bedrijf is op 1 juli 1934 aan de Zoeterwoudseweg 3 opgericht onder de naam: La Vesdre Wolindustrie. Het was toen een filiaal van de in Brussel zetelende maatschappij: La Vesdre S.A. Belge de Peignage & Filature de Laine.

Ondanks de crisistijd groeide het bedrijf voorspoedig en het werd op 19 april 1937 omgedoopt in Leidsche Wolspinnerij N.V. ook kortweg genoemd De NEWO, waarbij tevens de Nederlandse invloed op het bedrijf versterkt werd. Het bedrijf breidde uit en mechaniseerde.

Op 1 februari 1943 werd echter de N.V.Nederlandse Wolspinnerij te Veenendaal opgekocht. Dit bedrijf had een kammerij en een ververij, waardoor het gehele productieproces in eigen hand kon worden genomen.

Het bedrijf produceerde en verkocht handbreigarens en Smyrna wol voor het knopen van tapijten onder de merknaam Neveda, waarin de namen Nederlandse en Veenendaal zijn verweven.

In de jaren ’60 van de 20e eeuw had het bedrijf eveneens vestigingen in Amsterdam en Lokeren, maar geleidelijk werd er steeds minder aan huiselijk handwerken gedaan en uiteindelijk zijn alle bedrijven gesloten. De Veenendaalse fabriek aan de Spoorlaan 2 is in 1991 gesloopt.

Tags:

Reacties - 1 reactie

 1. Zo zie je maar de teloorgang van de westerse textielindustrie welke verkracht wordt door de aziatishe import van goedkoop gefrabriceerde producten.
  Deze trend zet zich onverwijld verdere en zal nog lange tijd aanhouden. Eens komt er een kentering wanneer er genoeg sociale druk is ter plaatse door vakbonden enz. om het levenspeil van de plaatselijke bevolking in al die uitbuitigslanden aan banden te leggen.
  Ondertussen volhouden en nadenken.
  COCQUYT WILLY
  EX _VAKBONDSAFGEVAARDIGDE TEXTIEL

  Comment by cocquyt willy - 12 augustus 2010 om 11:07

Geef een reactie