Volks Aandelen Trust (V.A.T.), 17 augustus 1964, recepis, st 1

Kerngegevens

Jaar 1964
Soort aandeel
Categorie Cultureel/Maatschappelijk
Coupure f 20,00
A 071206 Stuknummer

volks-aandelen-trust-st-1

In 1960 hadden wij in Nederland een televisie zender die om 20.00 uur begon uit te zenden.

Het REM-eiland is een platform op 9 km buiten de kust van Noordwijk. In 1964 werden vanaf dit eiland vanaf 12 augustus tot 14 december commerciële televisie uitzendingen onder de naam TV Noordzee verzorgd. Series als Mr. Ed het sprekend paard, de onzichtbare man en Rin Tin Tin.

De voornaamste aandeelhouder was de scheepsbouwer Cornelis Verolme, Reinder Zwolsman en de bank Teixeira de Mattos. De REM wilde commerciële radio- en televisie uitzendingen verzorgen, omdat de Nederlandse wetgeving dit niet toestond zouden ze dat gaan doen vanaf een locatie buiten de territoriale wateren.

Het eiland werd in Ierland gebouwd en op 12 augustus 1964 vond een proef uitzending plaats en 15 augustus begonnen de reguliere uitzendingen. Op 17 december van datzelfde jaar werd de apparatuur van het REM-eiland door de Nederlandse Koninklijke Marine geconfisqueerd. Deze actie kon worden ondernomen omdat per 1 december 1964 een noodwet was aangenomen die 12 december in werking trad. Uit de REM kwam later de legale Nederlandse zendgemachtigde TROS voort.


Door het grote succes werd opgericht de Volks Aandelen Trust . In een korte termijn werden er 350.000 aandelen van f 20,00 geplaatst. De uitgifte was een groot succes: er werden in korte tijd 350.000 aandelen van f 20,= verkocht aan ongeveer 100.000 aandeelhouders. De aandelen kregen geen beursnotering. De kopers kregen recepissen (voorlopige stukken), die nooit zijn omgewisseld in definitieve stukken. Op 17 december 1964 werden de tv-uitzendingen van het REM-eiland gestaakt. De aandelen waren toen nog maar en paar dubbeltjes waard.


In september 2006 is het eiland gesloopt. Vanaf zaterdag 15 augustus 2009, precies 45 jaar na de eerste commerciële televisie-uitzending, is het REM-eiland een nieuwe toekomst tegemoet gegaan. Woonstichting De Key die dit mediamonument vorig jaar van de sloop redde, brengt het van Vlissingen naar Delfzijl. Daar zal het de komende maanden worden verbouwd om in het voorjaar van 2010 opnieuw een pioniersfunctie te gaan vervullen. Het REM-eiland krijgt een plek in het Amsterdamse IJ, aan de Haparandadam. Het platform zal een opvallende verschijning zijn in de Houthaven. Dit gebied zal de komende jaren ontwikkeld worden naar een woongebied vol leven en bedrijvigheid. Het REM-eiland gaat dit gebied tijdens de herontwikkeling levendig houden. Het eiland krijgt een maatschappelijke functie en het REM-eiland restaurant met op het dakterras een geweldig uitzicht, 22 meter boven het water.

http://nl.wikipedia.org/wiki/REM-eiland

Tags:

Reacties - Geen reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie