Donau-Hypotheekbank, 13 maart 1911, aandeel, f 2500,00

Kerngegevens

Jaar 1911
Soort aandeel
Categorie Banken
Coupure f 2500,00
Stuknummer 218

 donau-hypotheekbank-aandeel

Opgericht 13 maart 1911. Maatschappelijk kapitaal f 2 miljoen, verdeeld in 2 series, elk van 1 miljoen, waarvan uitgegeven de eerste serie. Aandeel op naam van de heer Arie Cornelis Volker Azoon.

De bank verstrekte hypotheken aan landeigenaren in Hongarije, het toenmalige Transleithaanse gedeelte van de Dubbelmonarchie, om door middel van het crédit mobilier de landbouw in dit gebied tot ontwikkeling te brengen. Voor de verwerving van fondsen werden aandelen en pandbrieven uitgeschreven; voor de uitschrijving van hypotheken werd in Boedapest een filiaal opgericht. De bank raakte zelf betrokken bij het beheer van landgoederen, toen door het uitbreken van de wereldoorlog belangrijke schuldenaren niet in staat waren aan de vorderingen van de bank te voldoen. Hiertoe werd het Ungarische Landexploitations Aktien Gesellschaft opgericht. Een Nederlands-Hongaarse commissiehandel zorgde voor leveranties van goederen en de export van de produkten, voornamelijk wijn.
De Donau-hypotheekbank geraakte in de problemen toen als gevolg van het verdrag van Trianon van 1919 de voormalige Dubbelmonarchie werd verdeeld. Voortaan had de bank te maken met Hongarije, Roemenië en Joegoslavië als onderhandelingspartners; beide laatste staten bleken niet bereid de met Transleithanië gesloten geldovereenkomsten te erkennen, hetgeen ertoe leidde dat na devaluaties het aldaar geïnvesteerde kapitaal als verloren diende te worden beschouwd. In 1927 werd de bank gelikwideerd. De directie zette zijn activiteiten tot 1934 voort, maar slaagde er niet in nog iets van het verloren geraakte kapitaal terug te winnen.
Tags:

Reacties - Geen reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie