Haagsche Bouwgrond-Maatschappij Duinoord, 29 december 1891, aandeel, f 1000,00

Kerngegevens

Jaar 1891
Soort aandeel
Categorie Aannemers/Onroerend goed
Coupure f 1000,00
Stuknummer 0458

 

haagsche-bouwgrond-mij-duinoord

 

Opgericht 29 december 1891. Maatschappelijk kapitaal f 700.000,00 verdeeld in 700 aandelen elk f 1000,00. Geplaatst zijn tevens 160 oprichters bewijzen. Aandeel op naam van Willem Albert Theodoor Carel van Lidth de Jeude; lid van het Raad van Bestuur.

De heuvelachtige grond moest bouwrijp gemaakt worden, waartoe veel zand afgevoerd diende te worden. Dit laatste kwam pas goed op gang bij de aanleg van de Rijnspoorweg in de laatste helft van de vorige eeuw. Er werden afzanderijvaarten gegraven (Waldeck Pyrmontkade en Valkenboskade) waarover het zand per schuit werd afgevoerd. Wanneer u nu met de trein naar Gouda reist, rijdt u over het zand waaruit vroeger de Duinoordse klingen bestonden. Een ander deel van het zand was bestemd voor stratenaanleg in de schilderswijk, die op veen gebouwd is.

Eerst na de afzandingen konden definitieve plannen voor woningbouw gemaakt worden, waartoe de bankier Scheurleer in 1891 het initiatief nam. Zijn opzet was heel anders dan de recht-toe-recht-aan-wijken, die eerder gebouwd waren: de wijk zou ruim en speels van opzet worden, wat hier wel mogelijk was door de vraag naar huizen van oud-kolonialen: zij zaten niet slecht in hun slappe was en uit angst voor malaria wilden zij absoluut niet op het vochtige veen wonen. De Haagsche Bouwgrond-Maatschappij ‘Duinoord’ , waarnaar de wijk is genoemd, kon zijn gang gaan. Er werd zelfs een prijsvraag uitgeschreven voor gevelontwerpen, waarvan de eerste prijs op de hoek van het Sweelinckplein en de Banstraat nog altijd te zien is.

Het aandeel is in 9 termijnen terug betaald de laatste op 5 augustus 1914. De Maatschappij is in 1916 in liquidatie getreden. Per aandeel en per opr. bew. is nog een uitkering van f 1,405 gedaan. NLH0125a

Tags:

Reacties - Geen reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie